Binnen de gebiedsexploitatie Winkelsteeg/Kanaalzone zijn de volgende resultaten/ontwikkelingen te onderscheiden.
Algemeen
Bestemmingsplannen:
- In 2024 is het bestemmingsplan Kanaalknoop-Zuid door de raad vastgesteld en dit bestemmingsplan is ook in 2024 onherroepelijk geworden.
- In 2024 is beroep ingesteld op het bestemmingsplan Stationsomgeving Goffert. Dit heeft geleid tot een herstelbesluit door de raad in januari 2025, wat naar verwachting tot een onherroepelijke bestemmingsplan leidt.
- In 2023 is het bestemmingsplan Kanaalknoop-Noord door de raad vastgesteld. Hier is vervolgens door twee partijen beroep op ingesteld, wat begin 2025 door de Raad van State ongegrond is verklaard. Daarmee is het bestemmingsplan onherroepelijk geworden.
Verplaatsing hindergevende activiteiten: Om woningbouw in een groot deel van Winkelsteeg daadwerkelijk mogelijk te maken, dienen een deel van de (transport)activiteiten van een bedrijf gestaakt te worden. Met dit bedrijf zijn gesprekken gevoerd om tot een passende oplossing te komen. Naar verwachting zal dit in 2025 tot een overeenkomst leiden, waarna de hindergevende activiteiten voor de realisatie van woningbouw worden beëindigd.
Netcongestie : Als gevolg van netcongestie is er naar verwachting voorlopig geen netwerkcapaciteit voor het aansluiten van bedrijvigheid (3 x 80A) of andere niet-woningbouw functies. Dit betekent dat op basis van de huidige stand van zaken er naar verwachting tot 2030 geen solitaire ontwikkelingen voor bedrijvigheid of andere niet-woningbouw functies mogelijk is. Voor het nieuw te realiseren Sportcentrum is wel al een aansluiting beschikbaar. Vooralsnog is de verwachting dat voor de ontwikkeling van woningbouw en aanpalende ontwikkelingen voldoende aansluitcapaciteit beschikbaar is, waarbij we met Liander ook werken aan netbewuste nieuwbouw concepten.
Grondexploitatie
Aankoop bedrijfspand: Ten behoeve van de ontwikkeling van Winkelsteeg had de gemeente Wvg gevestigd op diverse percelen binnen het gebied Winkelsteeg. In dat kader is door de eigenaren van een distributiecentrum en onbebouwde grond- gelegen aan de Hulzenseweg 1-15 en Tarweweg 3 aan de gemeente een aanbod tot koop gedaan. Dit heeft in 2024 geleid tot de aankoop van deze gronden. Deze locatie wordt de komende jaren nog verhuurd aan de zittende huurders. Op termijn maakt deze locatie onderdeel uit van de ontwikkelingen in deelgebied Stedelijk Landgoed.
Besluit parkeergarages: In juli 2024 heeft de raad ingestemd met het besluit om het eigendom en de exploitatie van de eerste drie parkeergarages in Winkelsteeg als gemeente zelf ter hand te nemen. Dit besluit heeft als gevolg gehad dat de onrendabele top van deze parkeergarages uit de grondexploitatie is gehaald en het saldo van de grondexploitatie is verbeterd. Voor de resterende parkeergarages is in de grondexploitatie nog wel rekening gehouden met een onrendabele top.
Tenders gronduitgifte: In 2024 zijn twee grote tenders gestart middels zogenaamde ‘concurrentiegerichte dialogen’. Met deze aanbestedingsvorm is de gemeente actief met de markt in gesprek om tot een voor de gemeente en de markt meest passende uitvraag en inschrijving te komen. Eén tender betreft een groot deel van de ontwikkeling rondom station Goffert en beslaat circa 600 woningen, short stay appartementen, commerciële functies en een parkeergarage. De andere tender betreft het noordelijk deel van Kanaalknoop-Zuid en bestaat uit maximaal 650 woningen en minimaal 8.000 m² commerciële functies. Naar verwachting leidt dit voor beide tenders voor de zomer 2025 tot het sluiten van koopovereenkomsten, waarna dit eind 2026 / begin 2027 tot start bouw zal leiden.
Overige gronduitgifte:
- Met de vier woningcorporaties zijn in 2024 de plannen verder uitgewerkt voor de realisatie van circa 320 sociale huurwoningen ten zuiden van station Goffert. Naar verwachting worden in 2025 de gronden geleverd aan de corporaties, waarna in 2026 start bouw plaatsvindt.
- De gemeente is in gesprek met een partij over verkoop van grond in Kanaalknoop-Zuid ten behoeve van een grootschalig woon-zorg concept. Op dit moment worden het plan en de contractuele aspecten verder uitgewerkt. Naar verwachting leidt dit in 2025 tot een koopovereenkomst en mogelijk al tot start bouw.
Bouwrijp maken: In 2024 is, na het sluiten van de noodopvang, in Kanaalknoop gestart met de noodzakelijke bodemonderzoeken. In 2025 wordt de locatie verder bouwrijp gemaakt. Ook rondom de Jan Massinkhal hebben de noodzakelijke onderzoeken plaatsgevonden en is gestart met het bouwrijp maken. Er is een aanbesteding afgerond voor de raamovereenkomst bouwrijpmaken binnen Winkelsteeg. In 2025 worden de eerste opdrachten aan de aannemer verleend.
Investeringen
Start infrastructurele werkzaamheden: In 2024 is gestart met de grootschalige infrastructurele aanpassingen binnen Winkelsteeg. De eerste werkzaamheden zijn met name rondom station Goffert uitgevoerd. Het Nelson Mandelaplein is aangepast en de rijbanen van de Neerbosscheweg zijn samengevoegd. In 2025 worden ook de rijbanen van de Graafseweg samengevoegd en wordt er gewerkt aan een viertal onderdoorgangen voor langzaam verkeer. Vervolgens wordt van eind 2025 t/m begin 2026 de Nieuwe Dukenburgseweg aangepakt.
Subsidies: Nijmegen ontvangt als gedeeltelijke dekking van haar bovenplanse investeringen subsidies via vier verschillende Rijksregelingen. In 2024 is de laatste van de vier beschikkingen van het Rijk ontvangen. Tevens heeft Nijmegen op basis van voortschrijdend inzicht een wijzigingsverzoek ingediend voor één van de subsidieregelingen. Mogelijk dat dit in 2025 nog tot dekking leidt.
Faciliterend grondbeleid
Anterieure overeenkomst Kanaalknoop Noord: Eind 2023 heeft de gemeente een anterieure overeenkomst gesloten met Borghese-Amvest als eigenaren van de voormalig Lincoln Smitweld-locatie. Daarmee is er voor hen de mogelijkheid ontstaan om circa 2.400 woningen en circa 30.000 m² niet-woningbouw functies te realiseren. De partijen werken op dit moment de plannen verder uit, waarna dit mogelijk in 2026 zal leiden tot de eerste start bouw.
Overige faciliterende ontwikkelingen: Op dit moment worden met een aantal partijen verkennende gesprekken gevoerd om te komen tot anterieure overeenkomsten.
Klimaat en biodiversiteit
In lijn met ambities van de Ontwikkelvisie Winkelsteeg ontwikkelen we Winkelsteeg klimaatbestendig en biodivers. Het afgelopen jaar zijn er voor de deelgebieden Stationsomgeving Goffert en Kanaalknoop Zuid waterhuishoudkundige plannen opgesteld. In deze plannen wordt een peilenplan en ruimtes voor de berging van hemelwater uitgewerkt en vastgelegd. Dit heeft tot doel dat er geen wateroverlast kan ontstaan bij piekbuien en dat in de zomer het beschikbare hemelwater wordt vastgehouden.
Daarnaast is bij het opstellen van de inrichtingsplannen voor deelgebieden Stationsomgeving Goffert en Kanaalknoop Zuid een verdere uitwerking gemaakt van de invulling van het groen. Hierbij is gekozen voor grotendeels inheemse soorten en een afwisseling tussen kruiden/ gras, planten, heesters en bomen.
In het ontwerp is verder rekening gehouden met voedsel, verblijfplaatsen en verbindingen voor de dieren binnen het gebied en de aansluiting van het groen op de hoofdstructuur. De structuren en soortkeuzes dragen bij aan de versterking van de stadsbiodiversiteit in en rond Winkelsteeg.
Verder is er in 2024 is een groot insectenhotel ontworpen dat in 2025 wordt geplaatst in park Winkelsteeg.
Participatie en afstemming stakeholders
Ook in 2024 is met de omgeving gecommuniceerd en geparticipeerd. Zo is bijvoorbeeld door middel van nieuwsbrieven, gesprekken, informatie op de website en informatieve bijeenkomsten voor bedrijven, omwonenden en overige belangstellende(n) op meerdere manieren informatie over de ontwikkeling gedeeld. Er zijn bijeenkomsten georganiseerd in het kader van bestemmingsplannen en de hoofdinfrastructuur. Verder is er ook met diverse stakeholders en belangenorganisatie (onder andere IVN, Zelfregiecentrum Nijmegen en de fietsersbond) in het gebied één-op-één afstemming geweest.
Communicatie
Er zijn meerdere nieuwsbrieven uitgegeven met actuele informatie en terugkoppelingen van bijeenkomsten. Op dit moment kent de nieuwsbrief Winkelsteeg circa 1.550 abonnees en dit aantal loopt nog steeds op. Ook is er informatie over de ontwikkeling te vinden op mijnwijkplan, de gemeentelijke website en de website van Winkelsteeg.
Daarnaast is er een actieve en informerende BouwApp (Winkelsteeg hoofdinfrastructuur Nijmegen) met ca. 1.000 volgers, waar specifieke informatie te vinden is over het infraproject en waarop de bouwactiviteiten worden aangekondigd. Dit is met name gericht op proactief communiceren van omleidingen en mogelijke hinder. Om specifieke adressen (bijvoorbeeld van direct aanwonenden) nog directer te kunnen informeren over impactvolle werkzaamheden, worden huis aan huis brieven gestuurd.
Verder is in 2024 de Winkelsteeg-website aangepast aan de nieuwe huisstijl en ontstond er steeds meer visuele aandacht in het gebied met behulp van gebiedssigning en informatieborden bij projecten. In 2025 volgen ook passende bouwdoeken die projecten in voorbereiding of uitvoering markeren.
Branding en placemaking
Met initiatieven voor tijdelijke invulling is de branding van het gebied in 2024 verder zichtbaar gemaakt. In juni was er een marktconsultatie voor een passende en creatieve invulling van het voormalige clubgebouw ‘Voor Anker’ en de Kleedruimten in Park Winkelsteeg. Met de input van de geïnteresseerden en de gesprekken die zijn gevoerd, is de uitvraag in januari 2025 gepubliceerd. De gunning verloopt via een openbare procedure.
Daarnaast is eind september een succesvolle burendag in NDW21 georganiseerd en zijn er in het laatste kwartaal een graffiti-jam en een hardloopevent georganiseerd. Op deze manier zijn geïnteresseerden, bedrijven en hun medewerkers en omwonenden op een ontspannen manier bij elkaar gebracht.
Bereikbaarheid en overlast
In 2024 is de hoofdweg Neerboscheweg (S100) tussen de O.C. Huismanstraat en de Muntweg grotendeels omgelegd naar de nieuwe locatie. De werkzaamheden hebben de nodige impact gehad op het verkeer met omleidingen, beperkte beschikbare rijbanen en wegafsluitingen. De overlast is tijdens de periode van omzetting vooral merkbaar voor de doorstroming van doorgaand- en bestemmingsverkeer. Er zijn enkele reacties ontvangen over (tijdelijke) belijning van de wegvakken en mogelijke trillinghinder. Er is blijvende aandacht voor communicatie over de werkzaamheden.
Daarnaast wordt momenteel gewerkt aan de nieuwe Graafseweg (S103). Het verkeer rijdt daarom momenteel over tijdelijke rijbanen. Eind 2025 zijn de nieuwe rijbanen en het casco van de onderdoorgang voor langzaam verkeer onder de Graafseweg gereed. Dan wordt het verkeer daar ook omgezet naar de definitieve situatie.
De werkzaamheden worden zo optimaal en efficiënt mogelijk gepland en uitgevoerd om overlast zo veel mogelijk te beperken. Daarbij is o.a. de keuze gemaakt dat de belemmerende maatregelen worden uitgevoerd in de avonden en de weekenden om de overlast zo beperkt mogelijk te houden.
De vier te realiseren onderdoorgangen voor langzaam verkeer worden op afgeschermde bouwterreinen gemaakt, die vrij liggen van het verkeer. Hierdoor ervaart het verkeer hiervan geen hinder. De onderdoorgang voor langzaam verkeer onder de Graafsweweg wordt gebouwd dichtbij woongebouwen. De bewoners kunnen daardoor overlast ervaren. Daarom werkt het projectteam nauw samen met gebouwbeheerders, -eigenaren en betreffende VvE om de direct aanwonenden te voorzien van informatie en de overlast te minimaliseren waar mogelijk.
De ruimte in Winkelsteeg is beperkt en er gaat veel gebouwd worden in korte tijd, dat maakt dat planningen en activiteiten goed op elkaar afgestemd moeten worden. Om dit alles goed te regisseren en af te stemmen, zijn er diverse (interne en externe) overleggen. Daarbij zijn diverse disciplines met kennis van de uitvoering betrokken.