Binnen het project Nijmegen Aardgasvrij zijn de volgende resultaten en ontwikkelingen te noemen:
- Dukenburg . Principebesluit raad dat de warmtetransitie Dukenburg het beste kan worden vormgegeven met collectieve warmte. Verdere uitwerking rolneming gemeente bij publiek integraal warmtebedrijf (Dukenburg).
- Samen met betrokken partners is gewerkt aan participatie– en communicatieplan Zwanenveld en Lankforst in Dukenburg.
- Hengstdal . Voor de Bomenbuurt in deze wijk is subsidie ontvangen van het ministerie van BZK voor de pilot Buurt Energie Systeem. Deze pilot is een samenwerkingsverband tussen de gemeente, Alliander en woningcorporatie Woonwaarts en door het vroegtijdig stoppen van de draagvlakmeting on hold gezet. In 2024 is het proces geëvalueerd
- Stationsdistrict. In Stationsdistrict biedt een warmtenet de beste kansen om zowel de beoogde nieuwbouw als de bestaande bouw aardgasvrij van warmte te voorzien. In 2024 is dit verder onderzocht. In 2025 worden verschillende onderwerpen verder uitgewerkt.
- Winkelsteeg. Er is onderzoek gedaan naar ‘warmte- en koudestrategie Winkelsteeg’. De conclusie is dat de ondergrond geschikt is voor een collectief WKO systeem voor nieuwbouw . Via tenders voor dit systeem voorgeschreven voor deze nieuwbouw.
- Besparen. Op 1 februari 2023 heeft de raad Programma Energie Besparen Woningen vastgesteld. In dit programma wordt de aanpak en strategie beschreven waarmee we de komende jaren onze inwoners gaan ondersteunen bij het besparen van energie. Voor de wijken die het meest door energiearmoede getroffen zijn hebben we een aanpak met Energiefixers en zetten we energiecoaches in. In 2024 is de Doe-Het-Zelf actie gestart en is succesvol gebleken. 600 adviezen en ruim 200 cadeaukaarten voor isolatiemateriaal zijn verstrekt. De stadsbrede campagne verduurzamen van de woning werpt haar vruchten af.
- Duurzame opwek . Als gemeente participeren we in verschillende pilots om duurzame bronnen te ontwikkelen, zoals ultradiepe geothermie.
Op 11 juni 2024 is een erfpachtovereenkomst gesloten tussen de gemeente en de stichting Theeschenkerij de Goffert .
De beoogde locatie is de hoek tussen de Slotemaker de Bruïneweg en de Steinweglaan. De stichting heeft zelf via (sociale) media, huis- aan- huis flyers en informatiebijeenkomsten de buurt de afgelopen jaren over de voortgang geïnformeerd. Gebleken is dat met name de bewoners dicht bij de beoogde locatie zich onvoldoende betrokken voelen bij de planontwikkeling. Daarom faciliteert de gemeente sinds het najaar van 2024 het overleg tussen initiatiefnemers en bewoners ondanks dat de verantwoordelijkheid in deze fase primair bij de initiatiefnemers ligt.
Ontbindende voorwaarde voor de erfpachtovereenkomst is indien er sprake is van grote kosten door archeologische vondsten. Daarom wordt er eerst een archeologisch onderzoek uitgevoerd. Indien de uitkomst van het archeologisch onderzoek positief is, zal de gemeente planologische medewerking verlenen in de vorm van een BOPA.