Grondexploitaties

Maatschappelijk vastgoedprojecten

Eind 2020 heeft het college ingestemd met de koopovereenkomst met IrisZorg inzake aankoop van De Hulsen . In 2022 is de gemeente Nijmegen eigenaar geworden van het deel van de percelen voor de nieuwbouw De Hulsen. De nieuwbouw is in 2022 aanbesteed. In 2023 is de omgevingsvergunning verleend en is gestart met de nieuwbouw. De aannemer heeft het gebouw eind 2024 opgeleverd. IrisZorg huurt het nieuwe gebouw vanaf begin 2025. Eind 2024/begin 2025 is er een getekende huurovereenkomst. In 2025 worden de laatste werkzaamheden op het terrein afgerond en de installaties van het gebouw ingeregeld. De Flet blijft na gereedkomen nieuwbouw nog even in gebruik door IrisZorg. Oorspronkelijk zou De Flet gesloopt worden. Overwogen wordt om dit pand voorlopig te laten staan. Eind 2024 wordt een besluit genomen over het gebruik van De Flet na vertrek IrisZorg. Het voorterrein (De Flet en omgeving) wordt na oplevering van de nieuwbouw toegevoegd aan de gebiedsontwikkeling Winkelsteeg. De tijdelijke winteropvang op het voorterrein van De Hulsen is verhuisd naar NDW21 en doorverhuisd komende twee jaar achter de Jan Massinkhal. Het voorterrein was nodig om een veilige sloop- en bouwplaats te hebben en voor toegankelijkheid van gebouw De Flet.

Aan de Professor Bellefroidstraat is in 2024 de nieuwbouw van de GGD afgerond. Eind december is de verhuizing naar het nieuwe pand voltooid, en op 9 januari vindt de feestelijke opening van het nieuwe GGD-gebouw plaats.
Het bestemmingsplan voor de huidige GGD-locatie is onherroepelijk. Er zijn geen bezwaren ingediend bij de Raad van State. Dit betekent dat de weg vrij is om de sloop van het huidige GGD-gebouw in gang te zetten na overdracht door de GGD en daarna als bouwrijpe kavel door te leveren aan de SSH&. Dit is waarschijnlijk in Q4 2025. Er zijn tijdelijke kasten voor vleermuizen geplaatst en voor start van de sloop moet een gewenningsperiode in acht genomen worden voor de vleermuizen. Een strook grond die niet aan de SSH& wordt verkocht en al langer in gebruik was als parkeervoorziening voor de VRGZ is aan de Veiligheidsregio verkocht.

Met woningcorporatie Woonwaarts is in 2022 een overeenkomst gesloten over de bouw van 24 sociale huurappartementen op de locatie Molukkenstraat 1 (met handhaving gebouw voormalige basisschool De Buut). Na de grondoverdracht zijn de bouwwerkzaamheden in 2023 gestart. Afgelopen jaar zijn de huurappartementen opgeleverd en bewoond. Oók zijn de 3 grondgebonden koopwoningen opgeleverd en bewoond van de op deze locatie eerder verkochte 3 kavels.

Op de locatie Marie Curiestraat 9 (voormalige locatie BS De Kleine Wereld; school is gesloopt) waren vergaande plannen voor nieuwbouw BS Hidaya èn nieuwbouw sportzaal. Afgelopen jaar is duidelijk geworden dat deze locatie minder goed geschikt is voor nieuwbouw van deze school (o.a. te klein) en besloten is dat een alternatieve locatie voor nieuwbouw van deze school wordt onderzocht. Een combinatie van een sportzaal en woningbouw op locatie Marie Curiestraat wordt verder uitgewerkt.

Voor de locatie Elzenstraat/Vlierestraat (voormalig Montessoricollege; school is gesloopt) is voor de Vlierestraat met woningcorporatie Woonwaarts begin 2023 een koopovereenkomst gesloten voor de bouw van 36 (zorg)woningen. Na de grondoverdracht is begin 2024 gestart met de bouw. Verwachting is dat de woningen medio/eind 2025 worden opgeleverd. Daarnaast is voor de Elzenstraat in 2022 via een een openbare verkoopprocedure (tender) een koopovereenkomst gesloten met een CPO(Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) stichting voor een nieuwbouwplan van 22 woningen. Door gestegen bouwkosten heeft dit plan vertraging opgelopen. Onder ander door een provinciale subsidie kan het plan doorgaan. Grondoverdacht vindt plaats binnen drie maanden na onherroepelijk worden van de omgevingsvergunning (medio 2025).

Voor de locatie Streekweg 21 (voormalige school is gesloopt) zijn er de plannen voor het realiseren van bijzondere woonconcepten (bijvoorbeeld ecologische vrije kavels) voor Tiny houses en CPO’s (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap). In 2021 zijn de Stadsnomaden tijdelijk neergestreken op deze locatie als kwartiermakers voor de toekomstige plannen op deze locatie. Vanuit het aterlierbeleid zijn vanuit het programma Cultuur en Cultureel Erfgoed middelen beschikbaar gesteld om permanente ateliers op deze locatie mogelijk te maken. In dit deelplan is rekening gehouden met realisatie van permanente ateliers. De plannen hebben vertraging opgelopen doordat er rekening moet worden gehouden met het leefgebied van de dassen in en nabij deze locatie. Oók moeten er aanpassingen gedaan worden in het openbaar gebied. De verwachting is dat de provincie eind 2025 de benodigde natuurvergunning zal afgeven waarbij er geen autodealers naar het gebied komen (Van Rosenburgweg/Hippe Kip) en de ontwikkelingen Streekweg en Teersdijk door kunnen gaan. Hierna wordt een openbare verkoopprocedure van deze locatie gestart.

Voor de locatie Berg en Dalseweg 295 (voormalig schoolgebouw Montessoricollege; is gesloopt) is in 2024 met een ontwikkelaar een koopovereenkomst gesloten voor een bouwplan van 67 woningen (‘Kops Kwartier’). Het bestemmingsplan is onherroepelijk en het (grondig) saneren van niet gesprongen explosieven/munitie is nagenoeg afgerond. De 1 e fase van de grondoverdracht ten behoeve van 41 te bouwen appartementen heeft eind 2024 plaatsgevonden waarna is gestart met de bouw van de parkeerkelder voor de appartementen. De 2 e en 3 e fase van de grondoverdracht ten behoeve van 26 grondgebonden woningen zal medio 2025 plaatsvinden.

Voor de locatie Hatertseweg 400 heeft de gemeente in 2024 met Aloysius Stichting een koopopvereenkomst gesloten voor verkoop van de locatie met schoolgebouw. Aloysius was tot en met 2024 huurder van het bestaande schoolpand en gaat het gebouw renoveren. Grondoverdracht vindt begin 2025 plaats.

Voor een gedeelte (restkavel) van de locatie Krekelstraat 8 (vm. Mondial College) is via een openbare verkoopprocedure (tender) een koopovereenkomst gesloten met een CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) stichting voor een nieuwbouwplan van 8 woningen. Na de grondoverdracht medio 2024 is gelijk gestart met de bouw van de woningen. Oplevering zal medio 2025 plaatsvinden.

De schoollocatie Fanfarestraat 51-53 is door de nieuwbouw aan de Symfoniestraat 208-210 vrijgekomen en door de gemeente aangekocht. Na sloop van het voormalige schoolgebouw is via een openbare verkoopprocedure (tender) in 2023 een koopovereenkomst gesloten met een ontwikkelaar voor een nieuwbouwplan van 37 appartementen (‘Het Octaaf’) waarvan 60% betaalbare woningen. Het bestemmingsplan is medio 2024 onherroepelijk geworden waarna kort daarop de grondoverdracht heeft plaatsgevonden. In 2025 wordt gestart met de bouw van de appartementen.

Schoolbestuur Rijk van Nijmegen heeft de VMBO-locatie Kandinsky aan de Haterseweg 404 samengevoegd met de VMBO-locatie van Canisiuscollege aan de Goffertweg tot de nieuwe school ’t Rijks. De nieuwe school is gehuisvest in een nieuw schoolgebouw aan de Goffertweg. Door deze ontwikkeling zal de locatie vanuit de doordecentralisatie door de gemeente worden aangekocht waarna herontwikkeling met woningbouw op deze locatie is voorzien. Het schoolbestuur (VO Campus) kan op dit moment in verband met andere renovaties van scholen nog niet aangeven wanneer de aankoop moet plaatsvinden. Tevens onderzoekt het schoolbestuur of binnen het bestaande gebouw of met nieuwbouw op deze locatie een flexibele opvang gecreëerd kan worden voor Pontem college.

Voor de locatie Weezenhof 8102 (dependance Pr. Clausschool) zijn de woningbouwmogelijkheden opgenomen in het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte Nijmegen Dukenburg 2021, dat in 2022 is vastgesteld. De dependance is tijdelijk in gebruik als hoofdlocatie van de Pr. Clausschool totdat de nieuwbouw gerealiseerd is (eind 2024/begin 2025). De locatie is in 2024 via een een openbare verkoopprocedure (tender) aangeboden als CPO locatie. Met één geselecteerde partij is eind 2024 een optieovereenkomst gesloten wat moet leiden tot een koopovereenkomst met deze CPO(Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) stichting.

De locatie Akkerlaan 19 (Pontem College) is in 2021 door de gemeente aangekocht van Scholengroep Rijk van Nijmegen. De locatie zal op termijn worden herontwikkeld/verkocht ten behoeve van woningbouw, mogelijk als CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap). Door het ruimtetekort van BS Hidaya op de huidige locaties Heiweg 99 en Jagerspad 2 en in combinatie met de nieuwbouwplannen van BS Hidaya elders in Nijmegen, heeft BS Hidaya medio 2021 tijdelijk intrek genomen in een gedeelte van het hoofdgebouw aan de Akkerlaan 19. De rest van het hoofgebouw en het bijgebouw zijn verhuurd aan kunstenaars van SLAK. De gebouwen zijn hiervoor in 2021 aangepast.

De locatie De Gildekamp 6016 (Basisschool Kampus) is eind 2020 door de gemeente aangekocht van Conexus. In 2023 is het pand opgeknapt en geschikt gemaakt voor onderwijs aan vluchtelingkinderen. In de 2 e helft van 2024 is dit onderwijs gestopt op deze locatie. Er wordt nu gekeken naar mogelijkheden om dit pand te verkopen.

Deze pagina is gebouwd op 03/31/2025 13:27:55 met de export van 03/31/2025 13:21:31