Grondexploitaties

Planexploitaties in ontwikkeling (PIO's)

G477 Zwanenveld 6626 WC Dukenburg transformatie

1. Kerninformatie

In deze gebiedsontwikkeling werken de gemeente, CVvE (coöperatieve vereniging van eigenaren) van winkelcentrum Dukenburg) en BPD/Giesbers (in opdracht van de CVvE) samen met NS, Prorail en de provincie aan een herontwikkeling van winkelcentrum, OV knoop en de omgeving.
De werkzaamheden zijn gericht op het transformeren van het winkelcentrum en omliggende openbare ruimte en OV-knoop naar een goed bereikbaar, leefbaar en toegankelijk centrum en omgeving waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, kunnen verblijven, wonen en kunnen winkelen. Hiervoor zal een deel van het winkelcentrum gesloopt worden en omgezet in openbare ruimte. In het gebied zullen circa 500 woningen toegevoegd worden. Deze locatie maakt deel uit van Kanaalzone Zuid en is meegenomen in de Woondeal.
De gemeente heeft bij deze ontwikkeling een faciliterende rol ten aanzien van het vastgoed en een actieve rol waar het gaat om de inrichting van de openbare ruimte

2. Projectgegevens

Programma

Woningen

Circa 500

Parkeren

Moet voldoen aan de gemeentelijke parkeernorm

Bedrijvigheid

Detailhandel, maatschappelijke en commerciële functies en ruimte voor ontmoeten

Openbare ruimte

Opp. plangebied

Ontwikkelaar intern

M. van Gerwen

Ontwikkelaar extern

BPD/Giesbers in opdracht van de CVvE winkelcentrum Dukenburg

3. Ontwikkelingen laatste jaar

Ontwikkelingen van de doelstelling(en) van het project
Gemeente, CVvE en BPD/Giesbers hebben na een eerdere analyse van het gebied afgesproken gezamenlijk deze gebiedstransformatie op te pakken. Hiervoor heeft de gemeente in 2020 een ambitiedocument opgeleverd dat als kader dient voor de verdere planvorming. In opdracht van de CVvE ontwikkelen BPD-Giesbers voor eigen rekening en risico een masterplan voor dit gebied. Verplaatsing van de bibliotheek binnen het projectgebied maakt hier onderdeel van uit. Dit doen ze in nauwe samenwerking met de gemeente en andere stakeholders zoals de provincie, NS en Prorail.

Afgelopen jaar heeft Rijnboutt (stedenbouwkundig bureau) een schetsplan afgerond. Tegelijkertijd is met NS, Prorail en de provincie een inrichtingsplan voor de OV knoop uitgewerkt door het bureau RHDHV. Beide plannen zijn samengevoegd tot één integraal concept plan.
BPD/Giesbers werkt in samenspraak met de CVvE en eigenaren het plan voor het winkelcentrum verder uit. En in december 2024 heeft de gemeente een bureau de opdracht gegeven de openbare ruimte verder uit te werken. Tevens is het gesprek over verplaatsing van de bibliotheek binnen het projectgebied opgestart.

In december 2024 hebben de gemeente, CVvE en BPD/Giesbers een samenwerkingsovereenkomst vastgesteld met als doel te komen tot een anterieure overeenkomst in 2025.

In 2023 is al rijkssubsidie (mobiliteitsfonds) verworven voor deze transformatie, vooral gericht op infrastructurele en inrichtingsmaatregelen die nodig zijn voor de bereikbaarheid en toegankelijkheid van dit gebied. Met het toevoegen van de woningen maakt het gebied immers een flinke verstedelijking door. Vanuit de provincie is daarbovenop een subsidie beschikbaar gesteld voor vernieuwing van het busstation. Tot slot is in 2024 WBI subsidie toegekend.
Voor de Rijkssubsidie en de WBI is cofinanciering vanuit de gemeente noodzakelijk. Deze is opgenomen is de gemeentelijke begroting 2025-2028.

In 2024 zijn ook gesprekken opgestart over panden die aangekocht moeten worden om deze ontwikkeling mogelijk te maken.

Eventuele veranderingen in de scope, het resultaat en de planning
Er zijn geen veranderingen in de scope van het project.
Belangrijkste resultaten zijn het binnenhalen van rijkssubsidie en het vaststellen van de samenwerkingsovereenkomst.

De komende periode wordt druk verder gewerkt aan onder andere het uitwerken van de plannen voor het vastgoed en de de openbare ruimte tot een haalbaar plan, inclusief daarvoor noodzakelijke onderzoeken en afspraken tussen de verschillende partijen. Dit is een complex en intensief proces dat uiteindelijk moet leiden tot een anterieure overeenkomst en noodzakelijke onderliggende overeenkomst (bijvoorbeeld tussen de CVvE en BPD/Giesbers en intentieafspraken met verschillende eigenaren en afspraken over verplaatsing van de bibliotheek). Het streven is rond de zomer tot een anterieure overeenkomst te komen. Daarna is aanpassing van het omgevingsplan noodzakelijk. Uiteindelijk moet dit leiden tot start bouw begin 2027.

Scenario’s
Voor het vastgoed wordt in samenspraak met de CVvE gewerkt aan scenario’s om tot een haalbare bussinesscase te komen. Voor het openbaar gebied wordt niet met scenario’s gewerkt maar wordt in gesprek met de stakeholders en de omgeving toegewerkt naar een haalbare inrichting.

Voortgang op het gebied van participatie, communicatie en afstemming stakeholders
Na participatie rondom het ambitiedocument in 2020, is een participatieplan opgesteld. Uitvoering daarvan start in februari 2025 met een startbijeenkomst voor de omgeving.

Met provincie, NS en Prorail heeft overleg plaatsgevonden over de OV-knoop. In 2025 worden de afspraken die hieruit vloeien in een brief vastgelegd.

4. Risico(beheersing)

Belangrijkste risico’s in deze ontwikkeling zijn:

  • De (tijdige) verwervingen die noodzakelijk zijn voor de realisatie
  • Toestemming van de eigenaren voor het toevoegen van woningen op het centrum
  • Afspraken die nodig zijn voor verplaatsing van de bibliotheek.

5. Beslispunten

Geen.

6. Plangebied

Deze pagina is gebouwd op 03/31/2025 13:27:55 met de export van 03/31/2025 13:21:31